narrow default width wide
colour style colour style colour style colour style

Breadcrumbs

Carta Organisasi

Amalkan turun padang kenal pasti kawasan terpinggir pembangunan: KM

170816-lead-2a

DISAMBUT MERIAH... Musa diiringi oleh Hajiji disambut sebaik tiba di majlis perasmian itu

17th August, 2016

TUARAN: Amalan turun padang membolehkan kerajaan Sabah mengenal pasti kawasan yang terpinggir daripada arus pembangunan, kata Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Beliau berkata amalan itu bukan sahaja perlu dilaksanakan oleh pemimpin masyarakat dan pegawai kerajaan tetapi juga pemimpin dalam kerajaan termasuk dirinya.

“Inilah yang patut menjadi rutin kita. Kita turun padang untuk mendengar dan melihat sendiri kerja-kerja yang dilaksanakan.

“Kita sedar telah banyak yang kita (kerajaan) lakukan, tetapi masih ada yang belum kita laksanakan (pembangunan) dan kita bersedia untuk mengambil tindakan sewajarnya untuk kepentingan rakyat,” katanya kepada pemberita pada akhir lawatan kerjanya di Tuaran kelmarin.

Menurut Musa, beliau akan menjelajah seluruh negeri untuk mendengar taklimat mengenai perkembangan pelaksanaan program pembangunan daripada pegawai daerah dan melihat sendiri pembangunan di kawasan berkenaan.

Di samping itu, beliau berkata aktiviti turun padang itu juga mampu mengeratkan silaturahim antara pemimpin dengan rakyat.

Musa memulakan lawatannya ke daerah ini sejak pagi kelmarin dengan mendengar taklimat daripada pegawai daerah Abdul Mohamad Ibnu Abdul Kadir Baba dan seterusnya merasmikan bangunan baharu Mahkamah Anak Negeri Daerah Tuaran.

Ketika berucap merasmikan bangunan itu, Musa berkata kerajaan negeri sedar Majlis Hal Ehwal Anak Negeri Sabah (MHEANS) memainkan peranan dan sumbangan besar kepada Sabah dan akan sentiasa memberi sokongan dan galakan kepada institusi adat dalam mempertahankan dan memelihara adat setiap suku kaum di negeri ini.

“Kerajaan negeri sememangnya memandang tinggi dan mengiktiraf peranan dan tanggungjawab ketua-ketua adat yang merupakan pemimpin peringkat akar umbi yang akan membawa imej kepimpinan dalam menegakkan keadilan dan keharmonian hidup rakyat,” katanya.

Musa turut melawat tapak pembinaan kompleks sukan Tuaran yang baharu di Kampung Laya-Laya di sini yang akan turut dilengkapi akademi bola sepak, yang akan dibina mengikut beberapa fasa dengan fasa pertama membabitkan kos dianggarkan RM15 juta.

Ketua menteri turut menghadiri majlis makan tengah hari bersama pemimpin masyarakat Tuaran sebelum melawat Kompleks Institut Pendidikan Guru Kampus Kent di sini.

Turut hadir pada majlis itu Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Seri Hajiji Haji Noor,Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi , Datuk Seri Madius Tangau, Presiden Mjalis Hal Ehwal Anak Negeri Sabah, Datuk Mohamad Alamin dan para pemimpin yang lain.

- NEWS SABAH TIMES

Kaji tambah baik skim perkhidmatan perguruan - Zahid

TIMBALAN Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi merasmikan majlis sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan di Dewan Canselor, Universiti Malaysia Sabah (UMS), Kota Kinabalu. Turut kelihatan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman (empat dari kanan). - Foto Malai Rosmah Tuah

 

KOTA KINABALU: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meminta Kementerian Pendidikan mengkaji skim perkhidmatan perguruan di semua peringkat supaya ia dipertingkatkan sebagai penghargaan kepada jasa dan sumbangan warga pendidik.

Timbalan Perdana Menteri berkata, penghargaan dan penghormatan kepada guru bukan hanya melalui ucapan atau kata-kata mutiara pada setiap 16 Mei, sebaliknya turut diterjemahkan melalui ganjaran yang lebih baik.

Sehubungan itu, beliau meminta Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Kementerian Pendidikan mengkaji semula skim perkhidmatan baharu kepada golongan terbabit. "Sambutan Hari Guru tentunya bukan sekadar bernostalgia, tetapi apa yang lebih penting kita harus ambil peduli kepada skim perkhidmatan guru semua peringkat.

"Jika ekonomi kembali pulih, kita berdoa skim perkhidmatan guru akan lebih baik daripada yang ada sekarang," katanya ketika merasmikan Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan di Universiti Malaysia Sabah (UMS) di sini, sebentar tadi.

Turut hadir, isterinya, Datin Seri Hamidah Khamis; Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman dan Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Kira-kira 6,000 guru dari seluruh negara hadir pada majlis kemuncak yang julung kali dianjurkan di Sabah dengan pelbagai program termasuk Festival Hari Guru diadakan sejak 13 Mei lalu.

Ahmad Zahid juga meminta supaya bidang tugas guru turut diberikan perhatian supaya mereka tidak dibebankan dengan tugasan tidak sepatutnya.

"Pada masa sama, pembentukan masyarakat berpendidikan bukan hanya kecemerlangan akademik, malah disertai dengan sahsiah diri dan keperibadian mulia," katanya.

 

Oleh Wan Faizal Ismayatim dan Suzianah Jiffar

JLIB_HTML_CLOAKING


 

Ahli UMNO perlu terus bersatu memperkukuhkan ikatan antara ahli- Zahid

Zahid (ketiga dari kiri) semasa sidang media sempena Majlis Perjumpaan Khas bersama pemimpin UMNO Sabah, di bangunan UMNO Sabah, hari ini. Turut kelihatan Menteri Pertahanan Malaysia, Datuk Hishammuddin Tun Hussien (ketiga dari kanan), Ketua Wanita UMNO Malaysia, Datuk Seri Shahrizat Jalil (kanan) dan Musa (kedua dari kiri), serta ahli kepimpinan tertinggi UMNO.

Zahid (ketiga dari kiri) semasa sidang media sempena Majlis Perjumpaan Khas bersama pemimpin UMNO Sabah, di bangunan UMNO Sabah, hari ini. Turut kelihatan Menteri Pertahanan Malaysia, Datuk Hishammuddin Tun Hussien (ketiga dari kanan), Ketua Wanita UMNO Malaysia, Datuk Seri Shahrizat Jalil (kanan) dan Musa (kedua dari kiri), serta ahli kepimpinan tertinggi UMNO.

KOTA KINABALU- Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyeru kepada semua ahli parti tidak kira UMNO mahupun Barisan Nasional (BN) agar tetap bersatu dalam memperkukuhkan ikatan antara ahli. Beliau berkata seluruh kepimpinan UMNO tidak kira di bahagian peringkat akar umbi termasuk negeri mahupun pusat perlu meneruskan usaha memperkasakan dan memperkukuhkan institusi kepimpinan yang sedia ada. “Kami di bahagian pusat dan negeri- negeri di peringkat akar umbi berazam untuk memperkukuhkan dan memperkasakan perpaduan di kalangan UMNO,” katanya. Beliau berkata demikian dalam satu sidang media sempena Majlis Perjumpaan Khas bersama pemimpin UMNO Sabah, di bangunan UMNO Sabah, hari ini. Menurut Zahid, beliau yakin perpaduan di kalangan ahli- ahli UMNO dalam mendukung kepimpinan UMNO kekal utuh walaupun terdapat deklarasi yang dilakukan oleh beberapa bekas tokoh didalam UMNO dan BN. “Apa yang dilakukan oleh mereka adalah untuk melakukan kegoyahan kepada institusi kepimpinan dan kami akan terus mendukung kepimpinan yang sedia ada,”katanya. Disamping itu, beliau berkata bahawa seluruh rakyat Malaysia perlu yakin bahawa kerajaan sentiasa komited dan fokus kepada usaha memastikan agenda pembangunan negara yang dirancang dapat dilaksanakan sebaiknya walaupun dilanda sedikit badai politik. “Apa yang sedang berlaku adalah gejolak yang diwujudkan oleh mereka yang mahu melihat kegoyahan berlaku di dalam kerajaan dan parti yang memerintah,” ujar beliau. Sementara itu, Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Hj. Musa Aman berkata bahawa seluruh ahli Badan Perhubungan UMNO negeri Sabah akan sentiasa mendukung kepimpinan yang sedia ada. Selain itu, beliau turut menyeru kepada semua ahli parti itu untuk terus kuatkan jentera dalam menghadapi apa jua cabaran akan datang. Disamping itu, beliau turut melahirkan rasa kecewa terhadap tindakan beberapa bekas tokoh UMNO ingin menjatuhkan presiden parti dan juga Perdana Menteri negara ini.-

Oleh Elezebeth Esther/ SayangSabah
 

 

 

 

 

Ahli UMNO perlu berusaha bagi memastikan kemenangan pada PRU akan datang- Shahrizat

Shahrizat (tengah) bersama ahli Wanita UMNO majlis perjumpaan khas Ketua Pergerakan Wanita Umno Malaysia bersama Wanita Umno Penampang di sini, hari ini. Turut kelihatan Naib Ketua Wanita UMNO, Datuk Hjh. Jainab Ahmad Ayid (kelima dari kiri) dan Ketua Wanita UMNO bahagian Penampang, Noraini Idris (tujuh dari kiri) . Foto oleh Alex Mairin/SayangSabah

Shahrizat (tengah) bersama ahli Wanita UMNO majlis perjumpaan khas Ketua Pergerakan Wanita Umno Malaysia bersama Wanita Umno Penampang di sini, hari ini. Turut kelihatan Naib Ketua Wanita UMNO, Datuk Hjh. Jainab Ahmad Ayid (kelima dari kiri) dan Ketua Wanita UMNO bahagian Penampang, Noraini Idris (tujuh dari kiri) . Foto oleh Alex Mairin/SayangSabah
 

PENAMPANG- Ahli UMNO khususnya jentera wanita perlu berusaha dan sentiasa komited bagi memastikan kemenangan pada pilihan raya umum akan datang, kata Ketua Pergerakan Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil Beliau berkata, jentera wanita sangat penting dalam usaha menguatkan kemenangan di sesuatu kawasan. “Penampang pernah menjadi kubu kuat BN suatu masa dahulu, dengan kepimpinan yang ada kini, saya pasti mereka akan terus berkeja kuat. “Dengan usaha sedemikian, adalah tidak menjadi satu masalah untuk tidak dapat merampas kembali kerusi BN di sini,” katanya Beliau berkata demikian kepada media dalam satu majlis perjumpaan khas Ketua Pergerakan Wanita Umno Malaysia bersama Wanita Umno Penampang di sini, hari ini. Disamping itu, Wanita UMNO menjadi saluran utama dalam penyebaran maklumat, isu-isu, program kerajaan di negeri mahupun Kerajaan Persekutuan. Sementara itu, beliau turut memuji kepimpinan Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Musa Hj. Aman kerana kemampuan beliau membawa Sabah ke arah kestabilan politik, rakyat dan mencatatkan rekod baik dalam ekonomi Sabah.- Oleh Elezebeth Esther/SayangSabah

Shahrizat ketika diwawancara oleh pemberita. Oleh Alex Mairin/ SayangSabah

Shahrizat ketika diwawancara oleh pemberita. Oleh Alex Mairin/ SayangSabah

 

More Articles...

 1. Zahid dianugerahkan Profesor Adjung Pusat Kajian Strategik dan Keselamatan Sabah
 2. Sambutan Jubli Perak UMNO Sabah Sederhana, Namun Meriah
 3. DATUK KADZIM DILANTIK SEMULA SEBAGAI SENATOR UNTUK PENGGAL KE-2
 4. Majlis Penyampaian Watikah Perlantikan Pengerusi Penyelaras Barisan Nasional (BN) Bahagian-Bahagian yang telah disempurna oleh YAB Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Haji Aman di Sri Gaya Kota Kinabalu
 5. Hari Peladang, Penternak dan Nelayan di Hab Pendidikan UMS, Sandakan
 6. Menyampaikan bantuan kewangan kerajaan negeri kepada sekolah dan badan keagamaan bukan Islam Bahagian Sandakan
 7. Majlis Rumah Terbuka Deepavali, Perhubungan MIC Sabah
 8. Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Libaran
 9. Lawatan kerja dan misi pelaburan di Poland untuk industri minyak dan gas khususnya Projek Pengeluaran Ammonia dan Urea Sabah (SAMUR), Sipitang. Misi pelaburan yang besar untuk Sabah dengan MOU dan melawat antara kilang utama dalam Kesatuan Eropah (EU) den
 10. Beramah mesra dengan 22 orang bakal jemaah Haji dari Sabah yang akan bertolak ke Tanah Suci melalui Kuala Lumpur. Bakal jemaah Haji ini terpilih menerusi program 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hasil usaha dan naungan YAB. Perdana Menteri. Alhamdulill
 11. Kagum dengan semangat, dan amat menghargai kesetiaan dan sokongan padu pimpinan dan ahli-ahli UMNO Sabah kepada perjuangan parti. Tambah semangat dengan kehadiran dan kerjasama erat sahabat-sahabat pimpinan parti komponen BN. Apabila kita bersatu, parti d
 12. Beramah mesra dan menyampaikan sumbangan kepada bakal jemaah Haji Daerah Sandakan. Kita doakan semoga mereka selamat pergi dan kembali dengan Haji yang mabrur.
 13. Merasmikan Penutupan Mesyuarat UMNO Bhg Kota Belud dan Majlis Hari Raya wakil-wakil rakyat Parlimen Kota Belud
 14. Kemeriahan Pesta Durian dan hasil-hasil pertanian dalam Program Road To MAHA di Tuaran. Pertanian merupakan salah satu sektor utama dalam Halatuju Negeri. Pelbagai insentif dan bantuan kerajaan juga boleh dimanfaatkan para petani kita
 15. Semangat perpaduan dan keunikan budaya kita di Majlis Rumah Terbuka Malaysia Tadau Kaamatan 2014.
 16. Selamat maju jaya untuk para atlet kita di SUKMA Perlis 2014. Semoga kejayaan atlet kita setakat ini akan menjadi pembakar semangat kepada atlet Sabah yang lain untuk memburu pingat.
 17. Bersama jentera UMNO dan BN Sabah beramah mesra dengan rakyat di Taman Seri Setia, Teluk Intan Perak, atas semangat BN
 18. Melancarkan Pesta Kaamatan dan Tamu Besar Daerah Tenom. Semoga perpaduan dan keharmonian rakyat menerusi kepelbagaian budaya ini akan terus kita pelihara.
 19. Kursus Jentera Penerangan dan Jentera Penceramah peringkat Negeri Sabah
 20. Sambutan Hari UMNO di PWTC.
 21. Merasmikan kilang Kelapa Sawit Seraya, Benta Wawasan Sdn.Bhd di Tawau. Satu lagi GLC negeri yang berdaya maju, menjana ekonomi dalam industri perladangan dan menyediakan peluang pekerjaan serta peningkatan sosioekonomi rakyat.
 22. Selamat datang ke Sabah kepada sahabat-sahabat ADUN dari Kelab Penyokong Kerajaan (Backbenchers) Negeri Melaka yang diketuai Speaker DUN Melaka. Terima kasih atas kunjungan dan pertemuan yang penuh bermakna ini.
 23. Kerajaan negeri mengucapkan terima kasih kepada PETRONAS yang berkongsi keprihatinan dan menunaikan CSR menerusi sumbangan kepada mangsa-mangsa banjir di Sabah.
 24. KETUA MENTERI KERAJAAN PUSAT SEDIA TIMBANG BANTUAN RM97J
 25. Majlis Penyerahan Kunci Program Rumahku Pemudaku
 26. Majlis Pelancaran Pusat Satelit Institut Sukan Negara (ISN) Sandakan
 27. Karnival Pemuda UMNO Bahagian Libaran di Kompleks Sukan Sandakan
 28. Pengurangan subsidi langkah betul: Salleh
 29. PRK Dun Kajang
 30. Hari Penamaan Calon Pilihanraya Kecil Dun Kajang
 31. Kerajaan letak agenda perumahan perkara paling penting: Muhyiddin
 32. RM60j BAGI BINA BANGUNAN KOLEJ VOKASIONAL SANDAKAN
 33. Pemuda UMNO Melawat Mangsa Banjir
 34. KERAJAAN NEGERI PANTAU SITUASI BANJIR DI SABAH
 35. Kunjungan Hormat Wanita Umno kepada KM
 36. Wanita Umno Sempena Tahun Baru Cina
 37. KEKAL HUBUNGAN BAIK ANTARA KAUM
 38. Sistem percukaian GST komprehensif, efektif, telus dan mesra perniagaan: KM
 39. Sabah tidak naik tarif air
 40. Musa harap projek PPR capai matlamat
 41. SESB PERLU SIASAT DENGAN TERPERINCI
 42. Wasatiyah perkasa martabat umat Islam
 43. KM: PERPADUAN DI SABAH DI TAHAP KUKUH, AMPUH
 44. Semua agensi, jabatan perlu patuhi 11 langkah penjimatan kerajaan
 45. UMAT ISLAM PERLU HAYATI PENDEKATAN WASATIYYAH
 46. KLIC perlu wujud Pusat Latihan bantu tingkat pengetahuan dalam ternakan lembu tenusu
 47. Musa Minta Orang Ramai Tidak Panik Dengan Kes Tembakan Di Kota Kinabalu
 48. Jambatan RM7 Juta Di Kampung Bandukan, Bingkor Siap Akhir April - Musa
 49. Musa Mahu Penduduk Tempatan Ambil Peluang Bekerja Di KILC
 50. UTC Sabah buktikan komitmen BN beri keselesaan rakyat
 51. Rumah Terbuka Krismas MP Tuaran YB Datuk Madius Tangau
 52. K'jaan Negeri sambut baik Program Senam Sihat inovasi sambutan Maulidur Rasul: KM
 53. Ahli Umno perlu amal iltizam tinggi pastikan parti terus relevan: Musa
 54. Senarai Calon Ahli – Ahli Majlis Tertinggi Penggal 2013 – 2016
 55. PERINGATAN HARI POLIS KE-206 DI IPK SABAH.
 56. Jangan terlalu yakin, keputusan PRU-12 harus jadi pengajaran, kata Sapawi
 57. Insiden keganasan di Lahad Datu jadi peringatan: Yahya
 58. Pergerakan Wanita Umno Sandakan sedia hadapi PRU-13
 59. Sabah selamat: Musa
 60. Musa: Kerajaan negeri sentiasa iktiraf, hargai peranan para imam
 61. LAWATAN OP DAULAT BERSAMA YAB.TPM
 62. Jangan sesekali terpedaya tohmahan pembangkang
 63. MUSA YAKIN BN SABAH MENANG BESAR PRU-13
 64. Peruntukan RM15j baikpulih sekolah, bina pusat sukan di Pensiangan
 65. PERUNTUKAN RM500 JUTA LATIH GURU MUDA: TPM
 66. Bioteknologi berpotensi jana kekayaan Sabah
 67. PIHAK KESELAMATAN KUASAI KEADAAN: KM
 68. Pembangkang Iri Hati BN Berjaya Kukuhkan Kewangan Negeri Sabah
 69. GELOMBANG BIRU RAKYAT BERSAMA YAB. PERDANA MENTERI DI TUARAN
 70. GELOMBANG BIRU RAKYAT BERSAMA YAB. PERDANA MENTERI DI PAPAR
 71. GELOMBANG BIRU RAKYAT BERSAMA YAB. PERDANA MENTERI DI BEAUFORT
 72. GELOMBANG BIRU RAKYAT BERSAMA YAB. PM DI BEAUFORT
 73. BERSAMA RAKYAT DAN PELANCONG DI PESTA TAHUN BARU CINA
 74. Yahya minta anak Sabah tidak gadai masa depan mereka
 75. Ketua-ketua Adat berperanan penting bantu kerajaan: Musa
 76. Sapawi: Kerajaan beri pelbagai bantuan keluarkan rakyat dari kemiskinan
 77. Rakyat Malaysia perlu bersyukur miliki PM kuat bekerja: Anifah
 78. BN tidak akan biar rakyat hidup susah, kata Sapawi
 79. FKAT bukti Sabah contoh terbaik konsep 1Malaysia: Musa
 80. Suara Benar - Alahai Star
 81. Suara Benar
 82. Kerajaan BN Sabah Jamin Suasana Mesra Perniagaan Berterusan - Musa Aman
 83. KERAJAAN NEGERI HARGAI PEMBABITAN ARTIS, PENGGIAT SENI: MUSA
 84. Pemuda BN Sabah yakin dapat pertahan kerusi Parlimen Penampang
 85. PEMBANGKANG TIADA ISU, ASYIK SALAHKAN BN: MUSA
 86. USAH TERPENGARUH SLOGAN 'TUKAR K'JAAN'
 87. Jambatan Bernilai RM16 Juta Hubungkan Pekan Tuaran Dan Tamparuli
 88. Rakyat patut bersyukur, kata Sapawi
 89. Musa minta ahli Umno perkemas jentera parti
 90. TIADA NOKTAH K'JAAN LAKSANA PROGRAM PEMBANGUNAN: MUSA
 91. Kerajaan Komited Tunai Janji Beri Perkhidmatan Terbaik Kepada Rakyat - Musa
 92. Musa Mahu USIA Beri Pelbagai Khidmat Selaras Konsep 1Malaysia
 93. KESETIAAN, KEIKHLASAN PBS DALAM BN AMAT DIHARGAI: MUHYIDDIN
 94. Tema Maal Hijrah perlu dihayati: Musa
 95. Musa: Pembangkang ‘kaki pembohong’
 96. PRU-13: Puteri UMNO peringkat bahagian diarah tubuh Jawatankuasa
 97. Pertumbuhan Ekonomi Sabah Terus Kukuh Meskipun Berdepan Pelbagai Cabaran - Musa Aman
 98. Pastikan kejayaan cemerlang BN
 99. Wanita BN Sabah kecam Tindakan Diskriminasi Agama dan Budaya Masyarakat
 100. Sabah belanja RM1.971b peruntukan di bawah RMK-10
 101. KECEMERLANGAN BUKTI KECEKAPAN K’JAAN: MUSA
 102. RAKYAT SABAH MATANG
 103. Musa yakin k’jaan BN dapat kekalkan kuasanya di Sabah
 104. 10,000 meriahkan sambutan Hari Kemerdekaan tahun ini
 105. Lebih 10,000 hadir tanda sokongan rakyat pedalaman ke atas BN
 106. Musa: Rapatkan hubungan silaturrahim sesama ummah
 107. Najib Ajak Anggota Parti Setia, Ikhlas Dan Tidak Kejar Jawatan
 108. PM UMUM PERINCIAN RCI SIASAT PATI DI SABAH
 109. Pakatan Pembangkang Di Sabah Hanya syok Sendiri, Kata Musa
 110. Pemimpin Dalam Komponen BN Sabah Keluar Parti Ada Agenda Sendiri - Musa Aman
 111. Jangan kacau Sabah
 112. Penduduk Kampung Karangan dapat masjid baru
 113. Syarikat GLC digesa tunai zakat
 114. Tanam kesetiaan kepada parti
 115. Musa: Contohi tanggungjawab sosial korporat YS, Sawit Kinabalu
 116. Gesaan supaya Lajim keluar Umno
 117. Kekalkan keamanan: Musa
 118. PM beri sumbangan Ramadan kepada masjid di Sabah
 119. Empat impian Najib
 120. Anifah: Apa sahaja usaha kerajaan sentiasa dinafi pembangkang
 121. Pembangkang 'saudagar ubat' tidak mujarab
 122. Pemuda BN Sabah diminta perhebat jentera media sosial hadapi PRU-13
 123. MUSA: PUSAT LULUS GERAN PERUNTUKAN RM5 BILION
 124. Salleh: Siap sedia tangkis pembohongan pembangkang
 125. Hajiji: Fokus kepada persiapan PRU-13
 126. Pemuda BN Sabah Adakan Bengkel 'Cyber Troopers' Untuk Mantapkan Persediaan PRU-13
 127. Belia perlu tetap hala tuju potensi diri, kata Musa
 128. Lebih banyak PPR akan dibina:Musa
 129. Pemimpin Masyarakat diiktiraf Kerajaan: Musa
 130. Sabah kini jadi destinasi pilihan pelancong seluruh dunia: Musa
 131. Gagasan 1Malaysia akan kukuhkan lagi perpaduan rakyat, kata Musa
 132. BN berusaha selesaikan masalah rakyat: Sapawi
 133. PEMIMPIN MASYARAKAT DIMINTA TURUN PADANG
 134. KM kagum PPS catat perolehan RM51.7j
 135. PEMIMPIN CHINA TERTARIK DENGAN KECANTIKAN SEMULA JADI SABAH
 136. SEMUA JANJI BN SUDAH HAMPIR DITUNAI: ANIFAH
 137. Kerjasama guru dan PIBG kunci utama kecemerlangan sekolah: Musa
 138. Pemuda BN disaran gandakan gerak kerja hadapi PRU-13
 139. TARAF SOSIO EKONOMI RAKYAT MENINGKAT: MUSA
 140. KETUA MENTERI PUAS HATI KHIDMAT POLIS
 141. KERAJAAN UTAMAKAN PRASARANA SEKOLAH: MUSA
 142. Formula Agihan Kerusi BN Sabah Diselesai Atas Semangat Setiakawan
 143. Sepakat Komuniti 1 Malaysia
 144. Kerajaan Sabah Komited Bangunkan Lebih Banyak Kemudahan Rekreasi Di Lahad Datu
 145. Pentingnya peranan wanita bantu k'jaan kukuh perpaduan: Musa
 146. ELAUN KAPITAN CINA DINAIKKAN
 147. Umno Sabah Bersatu Dan Utuh, Kata Salleh
 148. Perbincangan Peringkat Tinggi Kenal Pasti Bidang Pelaburan Brunei Di Sabah
 149. RM1.4 Juta Setahun Bayar Elaun Sara Hidup Nelayan Di Sandakan
 150. Maybank Bantu Wujudkan Persekitaran Ekonomi Sabah Yang Kondusif, Kata Musa
 151. Wanita Umno Lancar Jelajah Sayang Mac Ini: Armani
 152. Dakwaan pembangkang di Sabah akan diperjelas oleh kerajaan
 153. Kekuatan BN bertambah baik: Musa
 154. Pemodenisasi Stesen Keretapi Tanjung Aru bakal jadi mercu tanda
 155. AHLI UMNO PERLU KERJA KERAS: MUSA
 156. Rakyat Sabah Terus Sokong BN, Elakkan Politiking - Musa Aman
 157. Parlimen Kimanis dikenali hasil perjuangan Anifah
 158. Kemajuan pesat hasil komitmen padu kerajaan BN: Musa
 159. SAMUR PROJEK HILIRAN ERA BARU UNTUK SABAH
 160. Isu Royalti Tidak Boleh Dilihat Secara Berasingan - Najib
 161. RM300,000 untuk bina bangunan tambahan kelas SRJK Yuk Kong
 162. Kekalkan sokongan kepada BN: Musa
 163. Najib Lancar Hari Terbuka Pertama Program Koridor Di Sabah Khamis Ini
 164. Najib Akan Rasmikan Acara Pecah Tanah Di Sipitang Khamis Ini
 165. Rakyat perlu pastikan BN kekal memerintah
 166. KERAJAAN NEGERI PANDANG SERIUS ISU TANAH NCR: MUSA
 167. MUSA: AMBIL BERAT PENDIDIKAN ANAK-ANAK
 168. Kedai Ayamas Buka Peluang Pekerjaan Kepada Rakyat Di Sabah: Musa
 169. Yahya optimis kaum Cina bersama BN
 170. 2,397 rumah ‘bina baru’ PBR disiapkan
 171. Sabah Bergantung Kepada Sektor Kelapa Sawit Untuk Merangsang Ekonomi
 172. Elak siar laporan berunsur perkauman
 173. Kerajaan tidak pernah abaikan masyarakat kaum Cina: Hajiji
 174. PERPADUAN, KESATUAN RAKYAT ASAS PENTING
 175. ARMANI : WANITA BN DIMINTA SERIUS TANGKIS TOMAHAN PEMBANGKANG
 176. Anwar Hanya Tabur Janji Kosong Untuk Raih Sokongan Rakyat Sabah, Kata Musa
 177. Tahun Baru Cina Sipitang
 178. Kerajaan Negeri Sabah Tidak Pinggirkan Masyarakat Cina - Musa Aman
 179. Muhyiddin Nafi BR1M Bermotif Politik Menjelang Pilihan Raya
 180. Musa optimis rakyat Sabah sokong BN
 181. Muhyiddin Yakin Sabah Kekal Jadi 'Simpanan Tetap' BN
 182. Muhyiddin Hadiri Mesyuarat Tertutup Umno Sabah Dan Jawatankuasa BN Negeri
 183. Perkongsian mampu lahirkan graduan berdaya saing: Musa
 184. UMNO Sabah Sedia Hadapi Pilihan Raya Mengejut
 185. Penguasaan Sains, Teknologi Penting Dalam Persaingan Era Global - Musa Aman
 186. Watikah Perlantikan JKKK/JKDB Dun Lumadan
 187. DUN Apas terima lebih RM50j projek pembangunan tahun lalu: Tawfiq
 188. Belia digesa bersatu ke arah mencapai negara aman dan maju
 189. UMNO Sabah: Tiada bantahan tentang RCI
 190. Tahun Naga Bawa Tuah Bagi Sabah Di Bawah Pentadbiran Musa
 191. Jelaskan Kejayaan BN Mentadbir Negara Kepada Rakyat, Kata Musa
 192. Jentera Pilihan Raya Wanita BN Perlu Bersifat 1Malaysi
 193. Pemuda Umno Sabah Anjur 'Ops Tepat' Sebagai Persediaan Hadapi PRU13
 194. Datuk Kadzim M. Yahya Angkat Sumpah Sebagai Senator
 195. K’jaan BN prihatin bela nasib rakyat
 196. Tumpuan khusus pada PKS dalam fasa kedua SDC, kata Musa
 197. SESB DAN TNB DIMINTA KURANG TARIF ELEKTRIK
 198. UMNO bukan parti berteraskan agama
 199. Musa Mahu Kementerian Kewangan Sabah Kekalkan Rekod Cemerlang Urus Tadbir Kewangan
 200. Sabah Tepati Masa Membangunkan Negeri, Kata Menteri
 201. RAKYAT SABAH GEMBIRA
 202. Bantuan RM100 gambaran kukuh ekonomi negara, kata Anifah
 203. Harga ayam naik mendadak disebabkan harga makanan naik, kata Yahya
 204. BN sedang dan terus beri tumpuan pembangunan infrastruktur asas
 205. PERCUKAIAN GALAK PERTUMBUHAN EKONOMI
 206. Sabah pada kedudukan baik dengan Bajet 2012
 207. Klinik 1Malaysia ke-2 untuk Putatan tahun depan, kata Yahya
 208. Usia perlu terus perkasa aktiviti bagi mantapkan perjuangan: Musa
 209. Kerajaan sentiasa berusaha bantu ibu-ibu tunggal di Sabah, kata Azizah
 210. Salleh Mahu Radio Sabah FM Kaji Kesesuaian Program Yang Disajikan Untuk Rakyat
 211. Sabah capai kejayaan lindungi hutan dan biodiversiti: Musa
 212. Hajiji: Hasrat DAP hanya undang malapetaka perkhidmatan awam
 213. Belanjawan Sabah 2012 Ikut Langkah Belanjawan Negara
 214. BN Sabah Tiada Masalah Dengan Parti Komponen, Sentiasa Bincang Bersama
 215. Ahli Umno hasrat jadi calon PRU-13 tidak jatuhkan ahli lain: Ghapur
 216. SABAH PERLU MODAL INSAN MAHIR, INOVATIF
 217. Rekaan mesti ada nilai komersil: Musa
 218. Pereka, Pencipta Perlu Ada Sifat Keusahawanan Untuk Komersialkan Produk
 219. Armani Gesa Wanita Libat Program Outreach Wanita
 220. PBT diingatkan tidak lupa tanggungjawab terhadap masyarakat
 221. Kerajaan sentiasa usaha sedia pelbagai kemudahan pendidikan
 222. Kerajaan Negeri sedia ganti tanah penduduk di Sungai Nasip kawasan Semporna
 223. Majlis Korban dan Kenduri Sekampung Di Kampung Padas Damit, Beaufort.
 224. Kerjasama dan setia kawan kunci kekuatan BN
 225. Rancangan pembangunan kerajaan BN pentingkan keselesaan rakyat: Musa
 226. SABAH SOKONG PEMBANGUNAN PENDIDIKAN
 227. SABAH MENUJU LANDASAN TEPAT
 228. Armani: Jangan Lupa Diri Dan Teguh Permuafakatan
 229. Elak cakap belakang
 230. Perpaduan rakyat, kestabilan politik pemangkin kemajuan Sabah
 231. USAH ‘GHAIRAH’ SOAL KERUSI: KM
 232. Kerajaan komited perbaiki taraf sosio ekonomi golongan miskin di Sabah
 233. Program Amal inisiatif terbaik bantu golongan kurang bernasib baik: Hajiji
 234. Lawatan Muhibbah Deepavali oleh Wanita BN Sabah
 235. Juara Rakyat Sukan UMNO Sipitang
 236. Usaha mantapkan kemahiran berbahasa boleh dikembang melalui minat membaca
 237. BN Sabah Digesa Amal Politik Penyesuaian, Hormati Pelantikan Oleh Ketua Menteri
 238. RM2.7b SUDAH DIBELANJAKAN
 239. Tawfiq: Kikis sikap cari untung segera
 240. Belia perlu rebut peluang dapatkan pekerjaan di Samur, kata Sapawi
 241. Musa Ingatkan Pemimpin BN Elak Perselisihan Faham, Kukuhkan Perpaduan
 242. Muhyiddin Rasmi Majlis Penerangan Perdana Sabah 30 Okt
 243. Pendidikan sentiasa diberi keutamaan: Ketua Menteri
 244. Pelarasan Formula Pembahagian Kerusi Cerminkan Kesungguhan BN
 245. BN BUAT PELARASAN PEMBAHAGIAN KERUSI PILIHAN RAYA: NAJIB
 246. Hajiji: Peranan Rela menjaga keamanan masih relevan
 247. Serah 'Printer' Kpd Balai Polis Weston.
 248. Ziarah Rumah Usang
 249. Belanjawan 2012 Penuhi Tuntutan Wanita: Armani
 250. Belanjawan 2012 Adalah Belanjawan Transformasi Untuk Memacu Kemajuan Negara, Kata Musa
 251. Kerajaan Belanja RM930 Juta Untuk Majukan Sektor Pertanian Di Sabah Tahun Ini
 252. Musa Puji Inisiatif Pemandu Selaraskan ETP Dengan SDC
 253. Sabah Belanja RM1.641 Bilion Untuk Pembangunan Rakyat
 254. Sabah Johan Qariah Pergerakan Wanita Umno Peringkat Kebangsaan
 255. Kehadiran pemimpin komponen BN pada majlis rumah terbuka tunjuk permuafakatan bertambah baik
 256. Rumah Terbuka Aidilfitri Ketua Menteri di Sri Libaran meriah
 257. Rumah Terbuka Umno Sipitang
 258. Berbuka Puasa Di Kg. Lalangut, Suasa.
 259. Berbuka Puasa Di Kg Luagan, Sindumin, Sipitang
 260. Berbuka Puasa Umno Zon 3, Weston, Sipitang.
 261. USAH POLITIKKAN ISU PATI: MUSA
 262. Anifah minta rakyat Sabah supaya terus kukuhkan perpaduan
 263. Tambahan RM10 Juta Bukti PM Beri Perhatian Pada Sabah - Musa Aman
 264. Penglibatan NGO Dalam Jawatankuasa Terpilih Parlimen Hanya Helah Pembangkang - Musa Aman
 265. Musa Ingatkan Parti Komponen BN Sabah Agar Utamakan Berkhidmat Kepada Rakyat
 266. Berbuka Puasa Di Inunam, Sipitang
 267. HINDARI SENGKETA
 268. Najib Berbuka Puasa Bersama Menteri Kabinet, Menteri Besar Dan Bekas PM
 269. Majlis Berbuka Puasa Bersama UMNO Zon 6
 270. Perbanyak amalan di bulan Ramadan: Musa
 271. UMNO Bukan Punca Masalah Pengundi Hantu Di Sabah, Kata Yahya
 272. Kerajaan komited lahirkan masyarakat celik ICT menjelang Wawasan 2020
 273. Hajiji Mahu Golongan Muda Tanam Semangat Patriotisme Untuk Jayakan 1Malaysia
 274. MUSA YAKIN KARNIVAL KERJAYA PEMUDA BN BANTU KURANGKAN PENGANGGURAN DI SABAH
 275. Umno Sabah Sedia Hadapi Pilihan Raya Umum Ke-13
 276. Musa Minta Rakyat Sabah Kibar Jalur Gemilang Sepanjang Bulan Kemerdekaan
 277. Pengguna harus lebih peka perdagangan tidak beretika elak penipuan: Hajiji
 278. Sabah Komited Bantu Negara Lahirkan Atlet Bertaraf Dunia - Musa Aman
 279. Wakil Qariah Wanita Umno Sabah ke Peringkat Kebangsaan
 280. 7,000 Jawatan Kosong Akan Ditawarkan Di Karnival Kerjaya Sabah Bermula 29 Julai
 281. Semua Jentera Pilihanraya UMNO diingat sentiasa diperkemas: Yahya
 282. Gagasan 1Malaysia Perlu Diperjelas Kepada Rakyat Peringkat Akar Umbi - Salleh
 283. Kerajaan Komited Pastikan Keselamatan Rakyat Terpelihara - Musa Aman
 284. Jadual Cadangan Majlis Berbuka Puasa
 285. Musa Mahu Graduan IPG Sabah Berkorban Dan Bertugas Di Pedalaman
 286. Wacana 1Malaysia
 287. Kekalkan perpaduan, mantapkan kekuatan
 288. Tinjauan mesra
 289. RM30 juta untuk bina IPD Sipitang: PM
 290. Pekan Kemabong
 291. Hujan Tidak Halang Sambutan Meriah Untuk Najib Di Sipitang
 292. Najib Tiba Di Sabah Untuk Lawatan Dua Hari
 293. Jangan Wujudkan Puak-puak Dalam Umno Sabah
 294. Pemberian dividen hadiah istimewa kepada rakyat: KM
 295. Wanita Umno Diingatkan Jangan Terlena Dalam Zon Selesa Hadapi Pilihan Raya Umum
 296. Pendaftaran Pengundi